Pexels ravi kant 2877338

Tør du lave dit eget testamente?

Sajitha Sureshkanna 7. nov. 2023

Det er vigtigt at sikre sig selv og sine nærmeste med et testamente. Alle bør gøre det, men i realiteten er det kun få, der får det gjort – og får det gjort ordentligt

Måske har du og din partner særbørn? Måske har du ingen arvinger, men nogle som du gerne vil sikre ud over hvad arveloven foreskriver? Eller måske har du aktiver, du ønsker skal gå til specielle formål og organisationer?

Uanset din situation er det vigtigt at få styr på dine sager, inden du afgår ved døden. Du har mulighed for at råde over den friarv som du efterlader dig.

Testamenteformer

Hvis du har nedskrevet dine ønsker på papir, kan du henvende dig til notaren og få noteret dit testamente. Når du underskriver testamentet hos notaren, vil notaren bevidne at underskriveren er myndig og ikke under påvirkning af ydre eller indre faktorer.

En notar gennemgår ikke testamentet for juridisk gyldighed eller tvivlsomme formuleringer. 

Der er også mulighed for at lave et vidnetestamente ved at få to vitterlighedsvidner til at bekræfte din underskrift. Vidnerne må ikke være i familie med dig eller være nævnt i dit testamente.

Hvis der kan opstå tvivl om vidnerne har en interessekonflikt, vil det være lettere for dine arvinger at så tvivl om testamentets gyldighed. Derfor anbefales et notartestamente.

En notar gennemgår dog ikke testamentet for juridisk gyldighed eller tvivlsomme formuleringer. En tvivlsom formulering kunne eksempelvis være, at du vil tildele dine tre børn 30% og din efterlevende partner resten. Når arven skal fordeles, kan der dog her være tvivl om arvefordelingen. Der kan være tvivl om dine børn hver skal have 30% og din efterlevende partner så kun 10%? Eller skal dine børn dele 30% og din partner derved have 70%?

Online-testamenter

Der findes forskellige online services, der alle tilbyder at få lavet dit testamente online. Her foregår det hele online, uden at du nødvendigvis er i kontakt med en advokat – hverken skriftligt eller mundtligt.

Ved denne form for gør-det-selv testamente er der noget at være opmærksom på. Når du ikke får juridisk rådgivning ved udarbejdelse af et testamente, er der risiko for at du får indsat nogle ønsker uden at være opmærksom på disse ønskers konsekvenser. Skal du eksempelvis vælge skilsmisse- eller fuldstændigt særeje for dine arvinger? Skal et gensidigt testamente kunne ændres eller tilbagekaldes af længstlevende? Hvordan skal arvefordelingen være, hvis et uskiftet bo skiftes i længstlevendes levende live.

Når du ikke får juridisk rådgivning ved udarbejdelse af et testamente, er der risiko for at du får indsat nogle ønsker uden at være opmærksom på disse ønskers konsekvenser.

Hvem varetager mine interesser?

I princippet behøver du ikke juridisk bistand til at få lavet dit testamente. Du kan sagtens gå op til notaren med dit selvskrevne testamente, som så ville være gyldigt.

Det er dog vigtigt at huske, at dit testamente er din forsikring om, at din arv og formue bliver fordelt præcis som DU ønsker det, og ud fra dine interesser. Det er der en advokat kan hjælpe dig.

Din advokat kan sørge for, at dine interesser ikke bliver overset, hvis din partner har særbørn. Hvis du ønsker, at din arv skal gå til særlige pårørende eller formål, er det ligeledes din advokat, der kan sikre dig det. Ligeledes vil en advokat sørge for, at dit testamente ikke indeholder uklare formuleringer, og at der ikke kan sås juridisk tvivl ved dine sikringer af dine arvinger.

Er du i tvivl om hvorvidt dit nuværende testamente er gyldigt? Skal du have lavet et testamente? Advokat Sajitha Sureshkanna, Baker Tilly Legal Advokatfirma sidder til daglig med privatret, og kan hjælpe dig med dine testamente-spørgsmål. 

Læs mere om
Kontakt
Photo of Sajitha Sureshkanna
Sajitha Sureshkanna
Advokat | Partner

Relateret indhold

Artikel Ansættelsesret
Nicholas Ørum Keller • 2. jan. 2024
Artikel Selskabsret Ansættelsesret
Nicholas Ørum Keller • 2. jan. 2024
Artikel Dødsbobehandling Arv og testamente
Sajitha Sureshkanna • 2. jan. 2024
Artikel Ansættelsesret
Nicholas Ørum Keller • 12. dec. 2023
Artikel Compliance (GDPR/ESG)
6. dec. 2023
Artikel Arv og testamente Ægtepagt
Sajitha Sureshkanna • 6. dec. 2023
Artikel Erhverv
Wivi H. Larsen • 6. dec. 2023
Artikel Retssager / Voldgift
Steen Petersen • 5. dec. 2023
Artikel Arv og testamente Ægtepagt Separation og skilsmisse
Sajitha Sureshkanna • 3. dec. 2023
Artikel Compliance (GDPR/ESG)
Wivi H. Larsen • 28. nov. 2023